Amb la col·laboració de:             

Del 02 al 18 de maig d’aquest 2023, va tindre lloc el nostre I Festival Iberoamericà de teatre de titelles, objectes i visual, al qual hem anomenat Calendureta, organitzat per Sala La Carreta.
Volíem agrair el bon acolliment que va tindre per part de tot el públic assistent, tant a les famílies, per les vostres paraules de suport i afecte, com als centres docents que també vau poder gaudir-ho amb el vostre alumnat.
Un total de 4 països van participar en aquest primer festival: Espanya, Portugal, Colòmbia i l’Argentina, que van sumar un total de 7 companyies diferents.
23 funcions escolars realitzades en Sala La Carreta, on 1.200 escolars van poder gaudir de les millors companyies iberoamericanes, sent una oportunitat única al nostre país.
I un total de 8 funcions familiars, que van tindre lloc en Sala La Carreta i en Plaça de Baix, on més de 1.000 persones, van riure, van ballar i es van emocionar amb nosaltres/as.
D’altra banda,també va tindre molt bon acolliment els 4 tallers gratuïts familiars de construcció de titelles i altres 2 de formació per a docents.
Estem molt contentes amb el resultat i estem ja treballant en això per a organitzar el segon, amb moltes ganes de poder portar a Elx a les millors companyies Iberoamericanes.
Ací us deixem un resum de les companyies i espectacles que van participar aquest primer any.
Moltes gràcies i ens veiem en el següent!

Calendura i Calendureta són dos titelles autòmats situats a la Torre Vetlla de l’antiga Vila Murada d’Elx que des de 1759 s’han encarregat de marcar-nos les hores colpejant les campanes. El primer s’encarrega de donar les hores mentre que el segon toca els quarts.

En 1879 el Consell va intentar eliminar-los i va desmuntar el rellotge amb la finalitat de “modernitzar-lo” però després de les protestes de la població el Consell va haver de recuperar-lo, tornant a sonar l’1 de juny de 1880. Aquesta anècdota, demostra l’enorme afecte que els il·licitans sempre han tingut a aquests dos titelles autòmats construïts a l’estil dels Jacquemarts francesos, que amb el temps s’han convertit en un bé cultural de la nostra ciutat.

CALENDURETA – FESTIVAL IBEROAMERICÀ DE TEATRE DE TITELLES, OBJECTES I VISUAL El festival ampra el nom del més xicotet d’aquests entranyables personatges il·licitans com a mostra d’afecte, amb la finalitat de donar-los a conéixer i convertir a Elx en referent internacional en l’àmbit del teatre de titelles iberoamericà.

Per a aconseguir aquesta fi, el Teatre de titelles La Carreta ha dissenyat un Festival pensat per a presentar a la ciutadania alguns dels espectacles i companyies amb més recorregut d’Iberoamèrica, que són aparador i referent de l’art dels titelles de països com Portugal, Espanya, Colòmbia i l’Argentina.

En paral·lel a la programació es realitzaran tallers, jornades de treball i trobades amb els organitzadors de festivals internacionals, amb l’objectiu de construir ponts, crear xarxes i establir vincles que permeten desenvolupar projectes conjunts.

Aquesta primera edició CALENDURETA ha sigut possible gràcies al suport de IBERESCENA i a la col·laboració de les Regidories de Comerç i Desenvolupament Rural de l’Ajuntament d’Elx, i sobretot, gràcies a el treball i esforç de l’equip de Gestió i Producció de TEATRE LA CARRETA.

Benvinguts/as a CALENDURETA, benvinguts/as a “La festa dels titelles”!

Pròxim esdeveniment
NIDO- Cia. Partículas Elementares
5 de maig de 2023 - 18:00h

CALENDURETA "I Festival Iberoamericà de titelles, objectes i visual"

Un espectacle tendre, que deixa tant al públic infantil com a l'adult amb una immensa voluntat de deixar volar la imaginació. Niu és una invitació a valorar les coses senzilles de la vida, aqueixes que no costen d'entendre i han de conservar-se com les més importants.

Poesia visual pura, sense paraules, amb un argument minimalista, els xicotets sons del personatge que substitueixen a les paraules, la historieta de l'ou i de l'ocellet nounat, els micro-moviments que se succeeixen en el xicotet espai on es desenvolupa l'obra.

 

Dirigit a públic familiar, a partir de 5 anys
En Sala La Carreta
Espectacle sense paraules
JAUJA – Cía. Los Titiriteros de Binéfar
05 de maig de 2023 - 20:30h 
CALENDURETA "I Festival Iberoamericà de titelles, objectes i visual"  

Preparats per a passar-ho en gran?! Us esperem en la Plaça de Baix d'Elx

Un concert amb titelles, participatiu per a ballar i cantar en família. Versions divertides de les melodies tradicionals: “El rotlle chirimbolo”, “Ai chumbala”, i els cants d'excursió i acampada: “Ivanof”, “Carrascal”

Jauja s'acosta a altres cançons que formen part del nostre comú patrimoni llatí: “La Vamba”, “Guantanamera” i tiren mà de cançons d'autors com a Calat Doble, Bob Dylan i José Antonio Labordeta per a acostar-la als xiquets.

Entrada lliure en Plaça de Baix

 

 

Dirigit a públic familiar
En la Plaça de Baix d'Elx
Espectacle en castellá
RITMOS ANIMALESCOS – Cía. Fàbrica de paraules
06 de maig de 2023 - 18:00h i 07 de maig de 2023 - 12:00h
CALENDURETA "I Festival Iberoamericà de titelles, objectes i visual"  

De la mà del nostre benvolgut actor i narrador oral Alberto Celdrán i Jaume Aguirre, artista i músic, arriba aquest espectacle/concerte, amb titelles. Una anomenada a la memòria, un estímul i un recordatori perquè les rimes i reguitzells que es van comptar i van cantar pervisquen més enllà del nostre temps. Què succeiria si unírem en l'escenari a 1 vaca, 5 micos, 1 poll, 1 puça, 1 granota, 10 gossets, 3 gats, 1 grapat de ratolins, 1 aranya, 1 mosca, 1 talp, 1 fardatxo, i uns quantes bestioles més? Doncs que el teatre s'ompliria de Ritmes Animalescos!

 

 

 

 

Dirigit a públic familiar
En Sala La Carreta
Espectacle en castellà
EL SOLDADITO DE PLOMO – Cia. Omar Álvarez
12 de maig de 2023 - 18:00h

CALENDURETA "I Festival Iberoamericà de titelles, objectes i visual"

El seu protagonista, un soldadito amb una sola cama, no sols està dotat del caràcter i el temperament que ha de tindre un soldat; posseeix a més un cor tendre i excessivament romàntic, que li confereix en cada pulsació, el valor suficient per a enfrontar les adversitats del destí.

L'ambientació, els ninots i el vestuari dels personatges, ens remeten a principis del segle XIX, i té com a objectiu transportar-nos a l'època en la qual va viure l'autor d'aquest relat, Hans Christian Andersen.

 

       
Dirigit a públic familiar, recomanat a partir de 4 anys.
En Sala La Carreta
Espectacle en castellà
NAVEGANTES DE PAPEL – Cia. Jabrú Teatro de Títeres
13 de maig de 2023 - 18:00h

CALENDURETA "I Festival Iberoamericà de titelles, objectes i visual"

Paper, cinta i marcador, materials físics amb el qual dos titellaires construeixen al personatge principal en l'escenari, amb traços elementals es generen alguns estats d'ànim i a través del paper es creen llocs. La complicitat i la imaginació dels espectadors ens permeten navegar cap a una història que apareix i desapareix en formes de paper.

Set històries, cada quadre amb un sentit existencial i profund de reflexió humana i crítica social. Titelles de diversos materials com: filferro, ciris, icopor, teles i fins a les mans dels titellaires juguen amb tècnica d'ombres, animació a la vista, mà prestada i titella de taula.

 

     
Per a públic familiar, a partir de 4 anys
Sala La Carreta
Espectacle en castellà
CLOWNTI – Cia. Jabrú Teatro de Títeres
14 de maig de 2023 - 12:00h

CALENDURETA "I Festival Iberoamericà de titelles, objectes i visual"

Clownti és un xiquet que viu en la seua maleta dels somnis, ha perdut a la seua família i dins de la seua maleta troba un vestit de clown i coses boniques que el seu pare es posava per a convertir-se en el millor pallasso del circ: perruca, nas, sabates grans i bombachos… i a més, com en una capseta màgica, cada objecte que ell troba el convida a descobrir i a jugar que és l'única cosa que li queda per a riure, recordar i així sentir-se una estona acompanyada del públic present realitzant el seu xou.

Una història nostàlgica plena d'innocència. Rescatant l'esperit lúdic de la infantesa.

 

   
Dirigit a públic familiar , a partir de 3 anys
En Sala La Carreta
Espectacle en castellà
CUIDADO CON LA MARIMONDA – Cia. Manicomio de muñecos
14 de maig de 2023 - 18:00h

CALENDURETA "I Festival Iberoamericà de titelles, objectes i visual"

«Història basada en la llegenda de la Marimonda, aqueixa dona misteriosa que viu en les profunditats dels rius i vela per la cura i conservació de la muntanya i les aigües.»

Tot transcorre un dia comú i corrent en el qual els germans protagonistes Miguel i Rafael es dediquen les labors del camp. Miguel respecta la naturalesa, Rafael en canvi, és ambiciós i no li importa acabar amb la muntanya amb la condició d'obtindre suficient aigua i llenya. Als dos se'ls apareix la Marimonda i a cadascun li dona el que es mereix.

 

Dirigit a públic familiar, a partir dels 5 anys.
En Sala La Carreta
Espectacle en castellà.