Amb la col·laboració de:             

L’II Calendureta (Festival Iberoamericà de titelles, objectes i visual) va tindre lloc del 27 d’abril al 14 de Maig de 2024 en Sala La Carreta d’Elx.

En esta segona edició van participar 6 companyies de països com: Espanya, l’Uruguai, Mèxic, el Perú, el Brasil i el Regne Unit.

Es van realitzar un total de 13 funcions escolars, on 1,220 xiquets/as de la nostra ciutat i voltants van poder gaudir del teatre, sent una oportunitat única de veure una cosa així al nostre país i sent una experiència multicultural per a els/as xiquets/as.

D’altra banda també es van realitzar sis espectacles per a públic familiar, tenint un gran acolliment i un aforament quasi complet en totes les funcions.

Volíem agrair a totes les famílies que ens vau acompanyar en els Tallers que realitzem abans d’alguns espectacles de Construcció de Titelles en família. Ja que pensem i creiem fermament que el teatre a part de ser un espai d’exhibició, també siguen llars escèniques on poder compartir, construir i siga un lloc de trobada de les famílies.

I per descomptat, agrair a totes les companyies que heu participat en esta segona edició, sabent l’enorme esforç que feu *viniedo de països tan llunyans. Gràcies per la vostra professionalitat i ens encanta conéixer que hi ha darrere de cada persona, de cada companyia i de cada treball que realitzeu. És una experiència única per a tots/as nosaltres/as i veure com ens unix una cosa tan màgica com és el teatre de titelles.

Gràcies per confiar i fer que *Calendureta faça un passet més cada any i cresca al costat de vosaltres/as!

 

Història del nom del Festival:

Calendura i Calendureta són dos titelles autòmats situats a la Torre de la Vela de l’antiga Vila Emmurallada d’Elx que des de 1759 s’han encarregat de marcar-nos les hores colpejant les campanes. El primer s’encarrega de donar les hores mentres que el segon toca els quarts.

En 1879 el Consell va intentar eliminar-los i va desmuntar el rellotge amb la finalitat de “modernitzar-lo” però després de les protestes de la població el Consell va haver de recuperar-lo, tornant a sonar l’1 de juny de 1880. Esta anècdota, demostra l’enorme afecte que els il·licitans sempre han tingut a estos dos titelles autòmats construïts a l’estil dels *Jacquemarts francesos, que amb el temps s’han convertit en un bé cultural de la nostra ciutat.

CALENDURETA, FESTIVAL IBEROAMERICÀ DE TEATRE DE TITELLES, OBJECTES I VISUAL El festival ampra el nom del més xicotet d’estos entranyables personatges il·licitans com a mostra d’afecte, amb la finalitat de donar-los a conéixer i convertir en Elx en referent internacional en l’àmbit del teatre de titelles iberoamericà.

Per a aconseguir esta fi, el Teatre de Titelles La Carreta ha dissenyat un Festival pensat per a presentar a la ciutadania alguns dels espectacles i companyies amb més recorregut d’Iberoamèrica, que són aparador i referent de l’art dels titelles de països.

En paral·lel en la programació es realitzaran tallers, jornades de treball i trobades amb els organitzadors de festivals internacionals, amb l’objectiu de construir ponts, crear xarxes i establir vincles que permeten desenvolupar projectes conjunts.

Benvinguts/as a CALENDURETA, benvinguts/as en “La festa dels titelles”!

Pròxim esdeveniment
LA GRANJA – Cia. Teloncillo Teatro
26 i 27 d'abril de 2024 - 18:00h

II FESTIVAL IBEROAMERICÀ DE TEATRE DE TITELLES, OBJECTES I VISUAL "CALENDURETA"

Ací comença l'II Calendureta i estem plens d'emoció de tot el que està per vindre, i no podíem començar millor que amb la companyia val·lisoletana Teloncillo, on en 2013 els van reconéixer la seua trajectòria amb el Premi Nacional d'Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut. En 2018 van complir 50 anys d'activitat teatral i des de fa quasi 30 anys, els seus projectes artístics estan dedicats en exclusiva als xiquets i xiquetes.

La Granja va guanyar el premi al millor espectacle per a la Primera Infància en FETEN 2018. Finalista dels Premis MAX 2019. Passarem un dia sencer en La Granja, des de l'alba fins a la caiguda de la vesprada amb els animals, les seues veus i els seus sons i el camp i els seus productes com a base essencial d'una alimentació sana. Per a amanir comptarem amb un ram de sorpreses, sons, caixes, instruments, silenci i màgia. Què va ser primer, l'ou o la gallina?.

Cançons i música en directe, sobre poemes de: Marieta Moneder, Gloria Fuertes, Alicia Herreros, María Elena Walsh i Antonio Gómez Yebra.

Aconseguix el teu abonament per al festival: tria 5 espectacles familiars de les companyies internacionals  per tan sols 20 € o el teu abonament per a 3 espectacles per tan sols 15 €, trucant al telèfon: 681 194 964

   

 

 

Dirigit per a públic familiar, recomant a partir de 2 anys
En Sala La Carreta
Espectáculo en castellà
URUGUAY- TRAPOS – Cia. Coriolis Teatro
04 de maig de 2024 - 18:00h
 

II FESTIVAL IBEROAMERICÀ DE TEATRE DE TITELLES, OBJECTES I VISUAL "CALENDURETA"

Des de l'Uruguai ve la companyia Coriolis, fundada en 2014 amb el propòsit d'investigar, experimentar i produir espectacles de teatre visual i d'objectes. Ens visiten amb el seu espectacle Trapos, una meravellosa obra sense text, que apel·la a la neciesa sobre la fragilitat humana i l'amistat; a través de l'humor, la música i la poesia visual. Una forma sincera, atractiva i optimista de tractar el tema de la mort, captivant l'atenció de majors i xicotets.

Tres octogenaris i un gos sense escrúpols són partícips de situacions on han de lluitar per conviure en harmonia (o no). Un personatge peculiar que els observa, aguaita i confronta durant tot l'espectacle intentant atrapar-los i portar-los.

Els ancians i el gos intenten evadir-la, fugir-li, ignorar-la i confrontar-la per a poder seguir. 

Aconseguix el teu abonament per al festival: tria 5 espectacles familiars de les companyies internacionals  per tan sols 20 € o el teu abonament per a 3 espectacles  per tan sols 15 €, trucant al telèfon: 681 194 964  

Previ a este espectacle, a les 17:00h. tindrà lloc un Taller de Construcció de Titelles en família, gratis amb la teua entrada, sota prèvia reserva de la teua plaça cridant al: 681 194 964  (places limitades)

 

 

Dirigit per a públic familiar, recomanat a partir de 4 anys
En Sala La Carreta
Espectacle sense paraules/ titelles de taula i objectes
MÉXICO – EL PRINCIPITO – Cia. Susy López Títeres
10 de maig de 2024 - 18:00h
 

II FESTIVAL IBEROAMERICÀ DE TEATRE DE TITELLES, OBJECTES I VISUAL "CALENDURETA"

La companyia Susy López ens visitarà des de Mèxic, una companyia multidisciplinària, que des de 2003 porta realitzant labors de docència, impartint tallers, i participant en festivals i gires tant per la República Mexicana com a l'estranger. També realitzen intercanvis artístics amb companyies d'altres països com el Brasil i Croàcia.

Ens acompanyaran amb el seu espectacle El petit príncep, el més famós dels clàssics literaris, dut a terme amb diferents tècniques de titelles de fil, guinyol, manipulació directa, titella, bocón, vareta, ombres xineses i amb les mans.

Una encantadora reflexió sobre la cerca de la felicitat, l'amistat i l'amor. Que no ens ve malament un recordatori que l'essencial, és invisible als ulls.

Un xicotet i angelical homenet es troba amb una pilot enmig del desert per a compartir afectes i experiències. Mai més tornaran a veure's, però no importa, l'essencial s'ha gravat en els seus cors per sempre…

A tots els que siguen xiquets de cor… que es divertisquen!

Aconseguix el teu abonament per al festival: tria 5 espectacles familiars de les companyies internacionals  per tan sols 20 € o el teu abonament per a 3 espectacles per tan sols 15 €, trucant al telèfon: 681 194 964  

 

 

 

Dirigit per a públic familiar, recomanada a partir de 4 anys
En Sala La Carreta
Espectacle en castellà
BRASIL – LAMPIÓN Y MARÍA BONITA – Cía. Mosaico Cultural
11 de maig de 2024- 18:00h
 

II FESTIVAL IBEROAMERICÀ DE TEATRE DE TITELLES, OBJECTES I VISUAL "CALENDURETA"

Us presentem a Mosaic Cultural,des del Brasil,  una productora d'art que desenvolupa expressions sense fronteres entre música, poesia i teatre animat. Des de 2010, realitza gires per tots els estats brasilers, així com en importants festivals internacionals de l'Uruguai, l'Argentina, Portugal, Espanya, França i Anglaterra. Una celebració de l'art com a canal d'expressió i transformació social.

La història de Lampión i María Bonita és una història d'amor de les quals agraden.

Ell era un cangaçeiro, raça de bandolers que es va donar en el sertão, una zona àrida del nord-est brasiler. No eren simples lladres, els cangaçeiros reivindicaven una revolució popular i un canvi en la societat, buscant justícia, una història eterna d'amor i guerra.

Aventures, batalles, miracles i molt coratge. Lampión i Maria Bonita és l'espectacle commemoratiu dels 10 anys del Grup Cultural Mosaic.

Un divertit teatre de marionetes amb dones valentes, homes guerrers, miracles, fantasmes, injustícies i altres bogeries molt brasileres!

Aconseguix el teu abonament per al festival: tria 5 espectacles familiars de les companyies internacionals per tan sols 20 € o el teu abonament per a 3 espectacles  per tan sols 15 €, trucant al telèfon: 681 194 964  

Previ a este espectacle, a les 17:00h. tindrà lloc un Taller de Construcció de Titelles en família, gratis amb la teua entrada, sota prèvia reserva de la teua plaça cridant al: 681 194 964  (places limitades)

 

 

 

 

 

Dirigit per a púbic familiar, recomanat a partir de 6 anys
En Sala La Carreta
Espectacle en castellà
PERÚ – PEPO Y PEPE – Cía. Ana Santa Cruz y Desguace Teatro
12 de maig de 2024 - 12:00h
 

II FESTIVAL IBEROAMERICÀ DE TEATRE DE TITELLES, OBJECTES I VISUAL "CALENDURETA"

Des del Perú ve la companyia d'Ana Santa Cruz, formada des del 2009, on porta creant espectacles unipersonals en el camp del Teatre de titelles i on té una àmplia trajectòria, oferint espectacles especialment dedicats al públic familiar. És fundadora del grup La meua Casa Encantada, havent realitzat exitosos muntatges per a xiquets i xiquetes. Pepo i Pepe és una coproducció amb la companyia Sevillana Desguace Teatro formada en el 2001 per Gema Rancaño i Tomás Pombero, i des de llavors han produït desenes d'espectacles per a públic familiar i per això els ha portat a guanyar nombrosos premis.

Pepo i Pepe és: «Una història d'amistat intergeneracional on l'edat i la imaginació es creuen en el destí»

Pepo és un xiquet de 8 anys a què li agrada jugar amb el seu patinet nou i la seua col·lecció de caragols de mar: “Moltes vegades visitaré al meu amic Pepe però no és un xiquet com jo; ell té… umm…. no sé quants anys té perquè a vegades em diu que té més anys que Matusalén i jo no conec a eixe senyor. Hauré d'esperar al seu aniversari. Em fa riure. Amb Pepe jugue molt i també em llig els seus llibres i jo li compte les meues coses, encara que a vegades em diu que li pose el cap com un bombo. Bé, espere que em continues coneixent i que també siguem amics i amigues. Adeu, que he de visitar a Pepe…”.

Aconseguix el teu abonament per al festival: tria 5 espectacles familiars de les companyies internacionals per tan sols 20 € o el teu abonament per a 3 espectacles  per tan sols 15 €, trucant al telèfon: 681 194 964  

 

 

 

Dirigit per a públic familiar, recomanat a partir de 5 anys
En Sala La Carreta
Espectacle en castellà
REINO UNIDO – LA MUÑECA VIAJERA – Cía. String Theatre
12 de maig de 2024 - 18:30h

 II FESTIVAL IBEROAMERICÀ DE TEATRE DE TITELLES, OBJECTES I VISUAL "CALENDURETA"

Inspirat en un fet ocorregut en la vida de Franz Kafka, este espectacle acompanya en les seues aventures a Lottie, una valenta i curiosa nina que es deixa portar per una ràfega de vent i emprén un viatge al voltant del món per a trobar el seu propi destí. Esta història explora temes com la identitat, l'amistat i la llibertat. Una meravellosa proposta amb titelles de fil, de guant i teatre d'ombres. Amb una manipulació excel·lent, dolça i delicada, un espectacle que emociona, divertit, pura poesia visual. Este espectacle és gestual i conté xicotetes frases en anglés amb subtítols en castellà, de totes maneres per als xiquets que encara no saben llegir, no és impediment perquè en ser tan visual el van ha entendre perfectament.

String és una companyia londinenca fundada en 2010 formada per Stan Middleton i Soledad Zarate. Presenta produccions de marionetes de fils llargs creant un món on elles es convertixen en els principals personatges sobre l'escenari, ja que els titellaires les operen fora de la vista del públic. La falta de presència humana en l'escenari permet als artistes transformar un pequeño espai en un món nou amb el seu propi sentit d'escala i profunditat.

Amb els seus espectacles han girat per països de tot el món com l'Argentina, Bòsnia i Hercegovina, Xile, Corea del Sud, França, Hungría, l'Índia, Indonèsia, Itàlia, Sèrbia, Espannya, Romania, Suïssa, Tunísia, Turquia, l'Uruguai, el Regne Unit i Rússia. En 2017 van rebre el premi Harlequin del Bristish Puppet and Model Theatre Guild per aprofundir en l'art de la marioneta.

Aconseguix el teu abonament per al festival: tria 5 espectacles familiars de les companyies internacionalsper tan sols 20 € o el teu abonament per a 3 espectacles per tan sols 15 €, trucant al telèfon: 681 194 964  

Previ a este espectacle, a les 17:00h. tindrà lloc un Taller de Construcció de Titelles en família, gratis amb la teua entrada, sota prèvia reserva de la teua plaça cridant al: 681 194 964  (places limitades)

 

 

 

 

 

 

Dirigit per a públic familiar, recomanat a partir de 5 anys
En Sala La Carreta
Espectacle gestual/ anglés/ subtítols castellà